Buscar este blog

viernes, 11 de noviembre de 2016

Riscos e beneficios dos aditivos alimentarios.


No anterior post comentamos brevemente que son e o motivo da súa utilización, pero... sabemos quen os regula?

A autorización dun aditivo alimentario establécese baixo unhas condicións de uso determinadas e cunhas especificacións concretas e precisas, e para velar polo cumprimento das garantías que concernen á seguridade dos aditivos alimentarios, e ao seu continuo control e revisión, existen distintos organismos: O FDA (Food and Drug Administration), é o principal órgano regulador que establece as regras legais que especifican os niveis de tolerancia destas sustancias; pero tamén están a OMS, o Comité Cientifico para a Alimentación humana...

Aclarado isto, e sabendo que teñen un propósito moi útil, polo que os seus beneficios son asegurar a duración da comida; conservar o seu sabor, cor e textura e ata axudar a manter o valor nutritivo orixinal dos alimentos para que non desparezca co tempo; preguntámonos, cales son as súas desventaxas?
Aos consumidores preocúpanlles os riscos que entrañan o seu uso, e o máis inquietante é o feito de que algúns poidan ser axentes que causen cancro.


+ Pode causar reaccións alérxicas. Os dous colorantes artificiais -vermello 40 e amarelo 5- son os  que máis reaccións de hipersensibilidad e alerxia producen. O vermello 40 e amarelo 5 son amplamente utilizados en todo, desde alimentos para mascotas e salchichas ata a soda, doces e pasteis. Outros que causan reaccións alérxicas nalgunhas persoas son o colorante artificial carmín, o tragacanto e o benzoato de sodio.

+ Din que ningún dos que hai no mercado son perigosos. Pequenos estudos e organizacións como o Center for Science in the Public Interest non están de acordo. O aditivo máis controvertido é o edulcorante artificial aspartamo, que se utiliza para endulzar o refresco de dieta, goma de mascar e algunhas sobremesas. Nalgúns estudos con ratas que consumiron aspartamo, estas desenvolveron cancro. Outros aditivos que poden causar o cancro -ou se demostrou que causan cancro en animais- inclúen a coloración azul 1 e 2, Amarelo 5 e 6, o hidroxianisol butilado antioxidante, o ciclamato de edulcorantes artificiais, o acesulfamo-K, e o antiaglomerante bromato.

É probable que a cantidade destes aditivos presentes nos alimentos sexa moi pequena para causar algún dano. Con todo, é difícil dicir que vai pasar ao longo prazo.

+ Os colorantes fan produtos máis atractivos e úsanse en bebidas de froitas, do mesmo xeito que nalgunhas carnes precocidas, en salsa de soia e ata na cervexa. As cores brillantes enganan e fannos creer que estamos comendo algo saudable, mentres que en realidade poderíamos beber mollo diluído que está cheo de azucre. 
Recomendo que sempre  se verifique as etiquetas para ver o contido nutricional dun produto antes de compralo.

+ O glutamato monosódico potenciador do sabor, ou MSG, axuda a realzar o sabor dos alimentos nos que se utiliza. O problema con isto é que os fabricantes poden reducir a cantidade do ingrediente real e aínda teñen o mesmo sabor forte no produto final. Así que un sobre ou lata de sopa de pito pode conter moi pouco, e un zume de laranxa pode conter moi pouco ou nada de laranxas reais.



É importante ter en conta a cantidade de inxesta que facemos de produtos que conteñan estes aditivos (pois son moi poucos os que carecen deles) se realmente  nos preocupa  a nosa saúde


No hay comentarios:

Publicar un comentario