Buscar este blog

martes, 3 de enero de 2017

Os alimentos orgánicos son beneficios para a saúde?

Os alimentos procedentes da denominada Agricultura ou Gandería orgánicas adoitan ser bastantes máis caros que os convencionais pero a súa porcentaxe de consumo no mundo desenvolvido estase incrementando moi velozmente debido aos seus preconizados efectos beneficiosos sobre a saúde. Pero,.. vale a pena o sobreprecio como contrapartida aos efectos saudables?.
                    
Segundo as  múltiples e variadas conclusións dunha recente investigación publicada na revista British Journal of Nutrition por un grupo de 25 científicos, pertencentes a diferentes institucións e países, e con diferentes perfís profesionais, sabemos que:

1. No caso de produtos lácteos non existen diferenzas significativas de acedos graxos saturados e de ácidos graxos monoinsaturados entre os leites orgánicos e as convencionais.

2. A concentración de acedos graxos poliinsaturados é un 7% maior nos leites de vaca orgánicas que nos leites de vaca convencionais. E a de ácidos omega-3 é un 56%.

3. Os aumentos de concentracións na composición graxa teñen pouco efecto sobre a nosa dieta global. Como media adoitamos consumir uns 2,2 gramos de ácidos omega-3 por día e o cambio do leite convencional á orgánica significaría un aumento de 33 mg, é dicir, só un 1,5 % do total, o que dificilmente poderíase cualificar como unha vantaxe nutricional.

4. O contido en iodo do leite orgánico é menor que o da convencional. Medio litro de leite diarios de leite convencional fornece un 88% do total das nosas necesidades diarias. No caso do leite orgánico tan só un 53%.

5. Son os sistemas de coidado e o tipo de alimentación do gando mais que a orixe dos alimentos  sexa  orgánica ou convencional, o que está máis relacionado cos  beneficios saudables dos alimentos.

6. As normas orgánicas establecen que a dieta dos animais debe conter un 60% de herba fresca ou almacenada; e, o trébol usado en lugar dos fertilizantes químicos, para fixar o nitrógeno parece ser o responsable do aumento das concentracións de ácidos omega -3  na carne e no leite.

7. As diferenzas no contido como os ácidos grasos ou o iodo débense a elección da comida, non o método da agricultura ecolóxica; o que fai a diferenza  é o tipo de alimentación (herba, forraxe). Si os animais convencionais aliméntanse do mesmo xeito, obtéñense análogos resultados.


Entón, merece realmente a pena tomar máis alimentos ecolóxicos e orgánicos que tradicionais? Á vista das conclusións, a resposta é doada e debe tomala o propio consumidor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario